Bij ons kun je terecht voor het vergeten vlees!
  • iDeal
  • Bancontact
  • Sofort Banking
  • PayPal
  • PostNL
Al onze producten worden gekoeld bij u thuisbezorgd
Werk je overdag, kies dan voor de avondlevering!
Bij ons kun je terecht voor het vergeten vlees!

Balkenbrij, ‘het vergeten vlees’

Balkenbrij, ‘het vergeten vlees’. Balkenbrij is een typisch oud, goedkoop en boerengerecht dat met name in het najaar en in de winter wordt gegeten. Het is een echt streekgerecht en iedere streek of regio heeft een eigen, typische variant. Zo bevat de Limburgse balkenbrij bijvoorbeeld veel bloed, waardoor de balkenbrij donkerbruin is en qua smaak veel lijkt op bloedworst. Balkenbrij wordt in Nederland vooral gegeten in het oosten en in het zuiden. Daarnaast is balkenbrij ook erg bekend in Belgisch Limburg en in Rijnland (Duitsland). Vroeger werd de balkenbrij altijd in grote hoeveelheden tegelijkertijd gemaakt. Waar men vroeger nog slachtafval gebruikte voor het maken van balkenbrij, gebruikt men nu vaak varkensvlees, spek en lever. Wanneer je balkenbrij wilt kopen, dan wordt het verkocht in blokken. Deze blokken dien je vervolgens in plakjes van ongeveer 1 centimeter dik te snijden. Tenslotte bak je de plakjes in de koekenpan. Eet smakelijk!

Balkenbrij, lekker en goedkoop

Balkenbrij was vroeger een erg populair gerecht. Deze populariteit had het gerecht te danken aan de prijs en de smaak. Het was namelijk erg goedkoop om te maken maar daarnaast was het wel erg smaakvol. Traditioneel wordt balkenbrij gemaakt van in bouillon gekookt slachtafval van het varken, boekweitmeel (soms tarwebloem) en speciale kruiden (met name rommelkruid). Dit alles wordt gebakken in een pan. Voor de echte lekkerbek worden er soms ook krenten of rozijnen toegevoegd aan de balkenbrij. De balkenbrij was zo goedkoop omdat de belangrijkste ingrediënten slachtresten en boekweitmeel zijn. Deze ingrediënten waren erg goedkoop, en al helemaal op de plekken waar boekweit goed groeide. November was de top maand in het balkenbrij seizoen. In deze maand werden op veel boerderijen op het platteland grote hoeveelheden balkenbrij bereid.

Hoe bereiden we balkenbrij tegenwoordig?

Er zit maar één echt verschil tussen de ingrediënten van de balkenbrij van vroeger en die van nu. Dit is namelijk dat men tegenwoordig gemalen restvlees gebruikt in plaats van slachtafval. Gemalen restvlees wordt bijvoorbeeld ook gebruikt bij frikandellen. Verder wordt er nu, net als vroeger, nog boekweitmeel en rommelkruid toegevoegd aan de balkenbrij.

Ben jij benieuwd geworden naar ‘het vergeten vlees’ balkenbrij? Neem dan snel een kijkje op Balkenbrijkopen.nl en probeer het zelf!