Bij ons kun je terecht voor het vergeten vlees!
  • iDeal
  • Bancontact
  • Sofort Banking
  • PayPal
  • PostNL
Al onze producten worden gekoeld bij u thuisbezorgd
Werk je overdag, kies dan voor de avondlevering!
Bij ons kun je terecht voor het vergeten vlees!

Brabantse specialiteiten

In Nederland kunnen we genieten van allerlei specialiteiten uit buitenlandse keukens. Van Italiaans tot Chinees, wij Nederlanders genieten er met volle teugen van. Toch hebben we binnen ons eigen kikkerlandje ook een aantal specialiteiten die misschien nog wel onbekend zijn voor sommigen. Iedere provincie heeft zo zijn eigen typische streekproducten. In deze blog gaan we je vertellen over de lekkernijen die écht Brabants zijn.

Worstenbroodjes

Als je aan Brabant denkt, dan denk je aan Brabantse worstenbroodjes. Omdat boeren vroeger nog geen diepvries hadden om vlees in te bewaren is het idee van het worstenbroodje ontstaan. Doordat het gehakt in een broodje werd gebakken bleef het vlees langer houdbaar, wat erg fijn was voor de Brabantse boeren. Tegenwoordig zijn er allerlei varianten van worstenbroodjes verkrijgbaar. De bekendste variant is toch wel het worstenbroodje met een plakje katenspek, ook wel ‘Roykes’ genoemd. Dit worstenbroodje werd destijds vernoemd naar de welbekende stylist van het Zuiden, Roy Donders. Wist je dat er in Brabant zelfs een officiële wedstrijd is waarin gestreden wordt voor de titel van ‘Lekkerste Brabantse Worstenbroodjes’?

Brabantse zult

Het volgende typisch Brabantse product is zult. Als oud Hollands gerecht werd zult gemaakt onder het mom van ‘niets verloren laten gaan’ van het varken. Zult bevat dan ook de kop en de oren van een varken, wat gemengd wordt met stukjes augurk, paprika kruiden en gelatine. Wanneer je dit alles door een vleesmolen draait krijg je Brabantse zult. Dit lekkere streekproduct kun je eten op je brood of bij de stamppot. Wil je deze Brabantse lekkernij graag eens proberen? Bestel dan een bakje zult bij ons en je krijgt het vers bij je thuis bezorgd!

Brabantse metworst

Brabantse metworst is een welbekend product uit het zuiden. Dit sappige en magere varkensvlees wordt op smaak gebracht met een snufje zout en een mix van specerijen. Na een traditioneel rookproces op eiken- en beukenhout ontwikkelt de worst zich tot de unieke smaak waar het om bekend staat. Benieuwd naar dit lekkere stukje vlees? Bij ons is de Brabantse metworst makkelijk te verkrijgen in de webshop.

Balkenbrij

Tot slot een Brabantse specialiteit die zeker niet mag ontbreken in dit lijstje, de Brabantse balkenbrij. Dit vergeten stukje vlees wordt voornamelijk gegeten in de wintermaanden. Het wordt traditioneel gemaakt van slachtafval van het varken dat in bouillon wordt gekookt. Daarnaast worden er boekweitmeel en kruiden toegevoegd om dit lekkere product te maken. Wil je zelf aan de slag om balkenbrij te maken? Bekijk ons balkenbrij recept. Heb je geen zin om uren in de keuken te staan? Dan kun je bij ons erg makkelijk balkenbrij bestellen, zodat je er morgen al van kunt genieten!