Bij ons kun je terecht voor het vergeten vlees!
  • iDeal
  • Bancontact
  • Sofort Banking
  • PayPal
  • PostNL
Al onze producten worden gekoeld bij u thuisbezorgd
Werk je overdag, kies dan voor de avondlevering!
Bij ons kun je terecht voor het vergeten vlees!

Brabantse zult recept

Brabantse zult, in het noorden ook wel hoofdkaas genoemd, is een bereiding van varkensvlees. Zult is een vergelijkbaar product als balkenbrij. Voor het bereiden van Brabantse zult worden de staart, de kop en de oren van het varken gebruikt. Vroeger werd zult met name gemaakt om alles van het varken te gebruiken en niets verloren te laten gaan. Maar wie maakt er nu nog zelf Brabantse zult? Vaak zijn het de ouderen die nog wel eens zelf Brabantse zult maken. Wil jij zelf ook eens dit overheerlijke gerecht maken? Lees dan zeker verder. Hieronder gaan we doornemen hoe we echte Brabantse zult maken.

Ingrediënten Brabantse zult

Welke ingrediënten heb je allemaal nodig om Brabantse zult te maken? Het belangrijkste ingrediënt voor zult is de varkenskop met kinnebak en oor. Deze kun je gewoon bij de slager halen. Daarnaast heb je kip en rund bouillonblokjes nodig. Verder heb je nog azijn, nootmuskaat, peper en zout nodig en je kunt beginnen met het maken van je eigen zult.

Brabantse zult maken

Nu gaan we stapsgewijs het proces om zult te maken doornemen.

  1. Doe de varkenskop in een grote pan en voeg water toe totdat de kop onder is. Doe daarnaast ook de kippen- en runderbouillonblokjes in de pan en breng het aan de kook. Zet het vuur niet hoog en laat het ongeveer 4-5 uur lekker sudderen.
  2. Haal ongeveer 1 liter bouillon uit de pan en doe dit in een andere pan. Haal vervolgens de koppen uit de pan en verwijder al het vlees van de botten. Draai dit vlees nu door de gehaktmolen en stop dit gemalen vlees in de pan met de bouillon.
  3. Breng nu het geheel op smaak met de nootmuscaat, het peper en zout en met azijn.
  4. Doe de zult in kommetjes en laat het enkele uren opstijven.

Zure zult maken

Zure zult is in principe het zelfde als Brabantse zult. Het verschil tussen deze twee varianten is dat er aan zure zult veel azijn is toegevoegd. Dit is iets wat de mensen vroeger deden zodat het zult langer houdbaar zou zijn. Wanneer je zult gaat maken kun je dit azijn beter niet te veel toevoegen, hierdoor zal je meer vlees proeven. Wil je toch liever zure zult maken? Voeg dan gerust wat azijn toe tijdens het bereiden.

Brabantse zult kopen

Wil je heel graag Brabantse zult proberen maar heb je geen tijd om hiervoor in de keuken te staan? Geen enkel probleem. Het is bij ons mogelijk om Brabantse zult te kopen.