Bij ons kun je terecht voor het vergeten vlees!
  • iDeal
  • Bancontact
  • Sofort Banking
  • PayPal
  • PostNL
Al onze producten worden gekoeld bij u thuisbezorgd
Werk je overdag, kies dan voor de avondlevering!
Bij ons kun je terecht voor het vergeten vlees!

Is balkenbrij gezond of ongezond?

Balkenbrij is een Hollandse lekkernij dat vooral in de maanden oktober tot en met december populair is. Balkenbrij kan met verschillende ingrediënten worden klaargemaakt. Momenteel gebruikt men vaak spek, varkensvlees en lever om balkenbrij te maken, terwijl het vroeger vooral met restafval vanuit de slacht werd gemaakt. Naar aanleiding van deze ingrediënten kan je jezelf afvragen of het een gezond of ongezond product is. In deze blog geven we antwoord op deze vraag. Ben je benieuwd of balkenbrij gezond of ongezond is en welke voedingswaardes erin zitten? Wij leggen het je uit!

Hoeveel calorieën zitten er in balkenbrij?

Het maken van balkenbrij begint voornamelijk met bouillon en boekweitmeel. Dit wordt vermengd met gemalen of fijngesneden vlees en moet een tijdje intrekken. Vervolgens wordt het boekweitmeel erdoorheen gemengd totdat het mengsel stijf is. Er zijn uiteraard verschillende bereidingswijzen om balkenbrij te maken en je kunt er extra producten zoals rozijnen of krenten aan toevoegen om het naar je eigen smaak te maken.

Nu heb je een beetje een indruk van hoe balkenbrij wordt gemaakt en welke ingrediënten erin zitten. We nemen je nu mee in de voedingswaarden en vergelijken dit met producten die we dagelijks tot wekelijks eten.

Wist-je-dat:

  • een plak balkenbrij ongeveer 25 tot 50 gram weegt en er 100 kilocalorieën in zitten?
  • er in een plak balkenbrij maar 2,10 gram eiwitten zitten?
  • er in een plak balkenbrij ongeveer de helft minder kilocalorieën zitten dan in een kroket of frikandel?

Kan ik allergisch zijn voor balkenbrij?

Volgens de Europese wetgeving zijn er veertien stoffen die als allergeen worden gezien. Een kleine greep hieruit zijn eieren, schaaldieren en gluten. In balkenbrij zit voornamelijk vlees, vet en boekweitmeel. Je zou denken dat er gluten in boekweitmeel zitten, maar dit is niet het geval. Boekweit is namelijk geen graansoort, maar zijn kleine vruchtjes die aan struiken groeien. Verder is boekweit rijk aan vezels, vitamine B1 en vitamine B6 en mineralen, zoals magnesium.

We kunnen veronderstellen dat onze ambachtelijke balkenbrij dus geen allergenen bevat die door de Europese wetgeving zijn bepaald. Bij ieder product op onze webshop staat onder het kopje ‘specificaties’ overigens of er allergenen inzitten.

Gezond of ongezond?

Uiteindelijk is balkenbrij dus nog niet zo ongezond als je misschien dacht en is het zelfs gezonder dan de meeste snacks. Dus, ons advies is om de volgende keer eens een overheerlijk stukje balkenbrij te eten in plaats van een snack uit de muur! Aarzel daarom niet en probeer onze balkenbrij zelf!