Bij ons kun je terecht voor het vergeten vlees!
  • iDeal
  • Bancontact
  • Sofort Banking
  • PayPal
  • PostNL
Al onze producten worden gekoeld bij u thuisbezorgd
Werk je overdag, kies dan voor de avondlevering!
Bij ons kun je terecht voor het vergeten vlees!

De lekkerste oudhollandse gerechten

Wil je zelf een heerlijk oudhollands gerecht maken of proberen? Een gerecht van uit de tijd dat oma nog grootmoeder werd genoemd. Even terug naar de goede oude tijd van vroeger. Lees dan zeker verder. In dit artikel komen de aller lekkerste oudhollandse gerechten aan bod. Welke ga jij maken?

Top 5 oudhollandse gerechten

5. Bloedworst

Bloedworst is een echt oudhollands gerecht. Het is een van de oudhollandse gerechten die ondertussen op veel plaatsen van de menukaart is verdwenen. Bloedworst is een worst, die gemaakt is van bloed, spek, vet, kruiden en verschillende vulmiddelen. Bloedworst is een gerecht dat voornamelijk in de herfst wordt gegeten. Het gerecht is echter niet alleen in Nederland een erg bekend gerecht, maar ook de landen België, Spanje, Frankrijk, Engeland, Duitsland, Oostenrijk en Italië eet men bloedworst.

Wil je eens bloedworst proberen? Hier kun je online jouw bloedworst kopen.

4. Filosoof

Ben jij een echte fan van ovengerechten? Dan is filosoof een echt oudhollands gerecht wat jij moet proberen. Filosoof werd vroeger altijd gemaakt van overgebleven rundvlees wat werd vermengd met aardappels, uien en kruiden. Wanneer dit allemaal gaar was, dan werd er vaak appelmoes of appelcompote bij geserveerd. Bij filosoof kun je als maar blijven filosoferen over de ingrediënten die je nog meer aan het gerecht kunt toevoegen.

3. Balkenbrij

Balkenbrij, ook wel ‘het vergeten vlees’ genoemd, past zeker thuis tussen al deze oudhollandse gerechten. Balkenbrij was vroeger erg populair, met name in de provincies Limburg, Brabant, Gelderland en Twente waren de mensen helemaal gek van dit gerecht. Dit kwam omdat het, naast dat het erg goedkoop was, ook echt heel lekker is. Balkenbrij werd vroeger altijd in grote hoeveelheden tegelijkertijd gemaakt. Men gebruikte het slachtafval voor het maken van balkenbrij. Tegenwoordig gebruikt men in plaats van dit slachtafval gemalen restvlees in de bereiding van balkenbrij. Overige ingrediënten voor het bereiden val Balkenbrij zijn spek, lever, boekweitmeel, vocht en kruiden.

Wil je zelf ook eens balkenbrij proberen? Hier kun je online jouw balkenbrij kopen.

2. Stamppot

Er zijn diverse soorten stamppot varianten te bedenken, denk bijvoorbeeld aan stamppot andijvie, boerenkool, hutspot, zuurkool en ga zo nog maar even door. Het kenmerkende aan stamppot is dat alle ingrediënten in één pan gaar worden gekookt. Wanneer het goed gaar is, dan wordt het water afgegoten en worden alle onderdelen door elkaar heen gestampt. Neem nog een stukje vlees bij de stamppot en je kunt gaan genieten van dit heerlijke oudhollandse gerecht.

1. Erwtensoep (Snert)

Erwtensoep, een gerecht dat echt hoort bij de categorie oudhollandse gerechten. Daarnaast is erwtensoep nog altijd erg populair waardoor het ook nu nog erg veel wordt gegeten. Erwtensoep doet je echt denken aan de koude winter. Is erwtensoep een typisch Nederlands gerecht? Nee misschien niet, maar wat wel typisch is aan de Nederlandse variant is dat wij de soep vullen met diverse groenten, aardappelen en met worst.